VNP_Brain-collage_red_1140x600.jpg

Näin huolehdit aivoistasi

Hektinen arki kuormittaa aivojamme, ja kiireen keskellä voivat tärkeätkin asiat unohtua. Aivoista kannattaa pitää huolta, ja pienilläkin seikoilla on aivojen hyvinvointiin vaikutus. Tässä sinulle parhaat vinkit!

Aivot ovat kovilla erityisesti ruuhkavuosiaan elävillä: omien työ- ja vapaa-ajan menojen lisäksi on muistettava myös lasten ja kenties jopa omien vanhempien hoidettavat asiat ja menot. Kun jokin asia ei tallennu ja huomaa unohtaneensa, on muistamistilanne ollut todennäköisesti liian haastava ja aivoilla ei ole ollut mahdollisuutta prosessoida asiaa tarvittavalla tavalla.

Aivojen hyvinvointi on asia, johon kannattaa panostaa. Kasasimme muutaman vinkin, joiden avulla voit pitää huolta pääomastasi.

1. Nuku riittävästi

Nyrkkisääntönä on, että tarvitsemme kahdeksan tuntia unta. Yksilöllisiä eroja on, osa pärjää myös vähemmällä.

Nukkuessamme aivomme puhdistuvat ja uudistuvat. Syvän unen aikana aktivoituu aivojen viemäriverkostoksikin kutsuttu glymfaattinen järjestelmä, jonka avulla aivo-selkäydinneste pääsee aivokudokseen. Tätä nestettä on noin kupillisen verran aivojen ja selkäytimen ympärillä, ja sen virtaus aivoihin puhdistaa aivokudosta. Glymfaattinen järjestelmä aktivoituu erityisesti syvän unen aikana. Jos syvä uni jää vähäiseksi, ei viemäriverkosto ehdi puhdistaa aivoja kuona-aineista.

Joskus yöunet voivat jäädä katkonaisiksi, mutta tällöin voit koittaa lepuuttaa aivojasi päiväunilla. Jo vartin torkku ja pieni ”minikuolema” sohvalla voi olla juuri se lepohetki, jota aivosi tarvitsevat.

2. Syö terveellisesti

Aivojen osuus ravinnonkulutuksesta on merkittävä, mitä ei ehkä tule ajatelleeksi. Aivot ottavat päivittäisestä energiankulutuksesta jopa 20 %. Kannattaa siis satsata siihen, mitä syö.

Tiesitkö, että aivot koostuvat pääosin rasvasta? Omega-3-rasvahapot ovat aivoille elintärkeitä. 250 milligramman päivittäinen annos omega-3-rasvahappoa DHA edistää aivotoiminnan pysymistä normaalina. Luontaisesti DHA-rasvahappoja on vain kaloissa ja äyriäisissä.

3. Pidä kehosi liikkeessä

Liikkumalla pidät mielesi kirkkaana ja aivosi virkeänä. Liikkuessa aineenvaihdunta tehostuu ja lihakset vetristyvät. Liikkumisen ei tarvitse välttämättä olla verenmaku suussa tapahtuvaa urheilua, jo pienikin fyysinen tekeminen on aivoille hyväksi. Valitse tekemistä, joka miellyttää itseäsi eniten – leiki lasten kanssa, käy pienellä lenkillä ihastelemassa naapuruston kausivaloja, kulje hieman postilaatikkoa pidemmälle ja lakaise takaisin tullessasi rappuset.

Paikallaan istuminen ei ole terveydelle hyväksi, ja usein siitä jo puhutaankin ”uutena tupakointina”. Keksi siis mitä tahansa muuta istumisen tai makaamisen sijaan, jotta saat aivoillesi ja kehollesi aktivointia.

4. Haasta aivojasi

Oletko kokeillut sudokua? Tai erilaista reittivalintaa kauppareissulla? Aivojumpan ei tarvitse välttämättä olla Mensan testi vaan voit haastaa aivojasi pienilläkin asioilla ja tekemällä uudenlaisia valintoja. Autopilotti on aivoille energiaa säästävä tapa, mutta automaatio ei luo uusia kytköksiä. Aivot muokkautuvat läpi koko elämän ja haastamalla aivojasi eri asentoon, voit saada myös uutta virtaa.

5. Pidä yhteyttä ystäviisi ja läheisiisi

Ihminen on sosiaalinen eläin, väitetään. Tässäkin on yksilöllisiä eroja. Toiset viihtyvät vallan hyvin itsekseen, kun taas toisille kontaktit muitten ihmisten kanssa ovat päivän kohokohta. Aivojen erittämät hormonit auttavat sosiaalisten suhteiden luomisessa. Dopamiini vauhdittaa muihin tutustumisessa ja haastaa kokeilemaan rajoja. Kun saamme uutta tietoa, aivomme vapauttavat dopamiinia, joka on tärkeä aivojen välittäjäaine ja saa aikaan mielihyvää.

Sen lisäksi, että sosiaaliset suhteet aktivoivat aivojen välittäjäaineiden liikettä, keskustelut ystävien kanssa avartavat myös omaa ajatteluamme. Saamme uutta ajateltavaa, tulemme haastetuksi erilaisilla katsantokannoilla ja aktivoimme aivojamme.

Lähteet:
aivoliitto.fi