Almond-assortment_1280x719

Kahdeksan eri B-vitamiinia

Kahdeksan eri B-vitamiinia - mitä ne ovat, mistä niitä saa ja miten ne vaikuttavat? B-vitamiinien ryhmään kuuluu kahdeksan eri B-vitamiinia. Jokaisella B-vitamiinilla on oma tehtävänsä, eivätkä ne myöskään pysty korvaamaan toisiaan. Vesiliukoiset B-vitamiinit eivät B12-vitamiinia lukuun ottamatta varastoidu elimistöön. Siksi B-vitamiineja on saatava ravinnosta jatkuvasti.

B-vitamiineja saadaan muun muassa kokojyvätuotteista, porsaanlihasta, siipikarjasta, kananmunista sekä herneistä ja pavuista. B12-vitamiinia saadaan vain eläinperäisistä ruoka-aineista. Kasvis- ja vegaaniruokavaliota noudattavien onkin siksi syytä tarkkailla riittävää B12-vitamiinin saantia.

B1-vitamiini eli tiamiini

B1-vitamiini on tunnettu jo vuodesta 1926 lähtien. Tiamiini löydettiin tutkittaessa pitkään yksipuolisella ravinnolla eläneitä merimiehiä. Tiamiini edistää normaaleja psykologisia toimintoja kuten muistia ja oppimiskykyä.

B2-vitamiini (riboflaviini), B3-vitamiini (niasiini) ja biotiini (B7-vitamiini)

Nämä kolme B-vitamiinia ovat kaikki tärkeitä muun muassa ihon ja limakalvojen hyvinvoinnille. B2-vitamiini edistää myös näön pysymistä normaalina. B7-vitamiini eli biotiini on tärkeä myös hiusten hyvinvoinnille. Biotiinia kutsutaankin usein myös kauneusvitamiiniksi.

B5-vitamiini eli pantoteenihappo

B5-vitamiinia, pantoteenihappoa, saadaan erityisesti kananmunista, maksasta ja vihanneksista. B5-vitamiini edistää rasvojen, hiilihydraattien ja valkuaisaineiden normaalia energia-aineenvaihduntaa sekä normaalia henkistä suorituskykyä.

B6-vitamiini (pyridoksiini)

B6-vitamiini, pyridoksiini, on tärkeää muun muassa veren punasolujen muodostumiselle ja hormonitoiminnan säätelylle. Kala, erityisesti lohi, on hyvä B6-vitamiinin luonnollinen lähde.

Folaatti (B9-vitamiini)

Folaatti on erityisesti pavuissa ja vihreissä vihanneksissa sekä hedelmissä esiintyvä B-vitamiini. B-vitamiineista juuri folaattia saadaan ravinnosta yleisimmin liian vähän. B9-vitamiini on erityisen tarpeellinen raskauden aikana. Se osallistuu solujen jakautumisprosessiin ja edistää veren normaalia muodostumista, normaaleja psykologisia toimintoja sekä immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.

B12-vitamiini (kobalamiini)

Muista vesiliukoisista vitamiineista poiketen B12-vitamiini, kobalamiini, pystyy varastoitumaan kehoomme. B12-vitamiini osallistuu solujen jakautumisprosessiin ja punasolujen muodostukseen. Se edistää myös mm. normaalia energia-aineenvaihduntaa, normaaleja psykologisia toimintoja, ja hermoston sekä immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.

B12-vitamiinia esiintyy vain eläinkunnan tuotteissa. Vegaaniruokavaliota noudattavien on huolehdittava B12-vitamiinin saannista täydennetyin elintarvikkein tai ravintolisänä.

B12-vitamiinin saantikyky ravinnosta heikkenee iän myötä. Ikääntyneiden onkin syytä kiinnittää huomiota riittävään B12-vitamiinin saantiin.

B-vitamiinit toimivat yhdessä

Kaikki B-vitamiinit ovat tarpeellisia, eivätkä ne pysty korvaamaan toisiaan. B-vitamiinit toimivat elimistössämme usein yhteistyössä. Esimerkiksi folaatti tarvitsee B12-vitamiinia pystyäkseen muuntumaan elimistössä toimivaan muotoon. Folaatti ja B12-vitamiini usean muun B-vitamiinin tavoin auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta.

Multivitamin on vitamiini- ja mineraalilisä, joka sisältää kaikki kahdeksan B-vitamiinia ja lisäksi C- ja D-vitamiinia, kromia, sinkkiä, seleeniä, kuparia ja jodia.