09 427 38 230
Palvelemme sinua arkisin klo 8.30-16.30Puhelun ja jonotuksen hinta on pvm/mpm
asiakaspalvelu@vesteralens.fi
Voit myös lähettää sähköpostia
Monipuolinen D-vitamiini tunnetaan parhaiten hyödyistään vahvan luuston hyväksi. D-vitamiinilla on kuitenkin paljon muitakin tehtäviä elimistössämme. Yksi tärkeimmistä on sen vaikutus vastustuskykyymme.
D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jota saadaan ravinnosta, ja sitä muodostuu ihollamme auringon UVB-säteiden vaikutuksesta. Aurinkovitamiiniksikin kutsutun D-vitamiinin saanti onkin talvisin suomalaisilla usein liian vähäistä.
Talvea kohti mentäessä auringonvalon määrä vähenee Pohjolassa, eikä D-vitamiinia pääse muodostumaan ihollamme. D3-vitamiinia on luontaisesti elintarvikkeista lähinnä vain kalassa, ja merkittäviä vitamiinimäärät ovat vain rasvaisessa kalassa kuten esimerkiksi lohi, kirjolohi, silakka ja silli.
Suomalaisten D-vitamiinin saantia onkin pyritty parantamaan lisäämällä sitä jo vuosikymmenten ajan useisiin maitotuotteisiin. Ruoan vitaminoinnista huolimatta D-vitamiinin saanti saattaa jäädä liian pieneksi, mikäli ravintoon ei sisälly vitaminoituja maitotuotteita ja ravintorasvoja päivittäin, ja kalaa ainakin kahdesti viikossa.
Viralliset suositukset Pohjoismaissa kehottavat talvikuukausina nauttimaan D-vitamiinia ravintolisänä. Suomessa virallisena kokonaissaantisuosituksena on 10 µg (mikrogrammaa) päivässä kaikille 0-74-vuotiaille. Yli 75-vuotiaille suositellaan 20 µg päivässä.
D-vitamiinin merkitys korostuu ikääntyessämme. Ikäihmisillä D-vitamiini tarve on suurempi kuin nuorilla, koska elimistön kyky hyödyntää ravinnosta saatua D-vitamiinia heikkenee vuosien myötä. Iän karttuessa ei ihommekaan enää pysty tuottamaan D-vitamiinia yhtä tehokkaasti kuin aiemmin. Yli 75-vuotiaiden D-vitamiinin saantisuositusta onkin nostettu kymmenestä kahteenkymmeneen mikrogrammaan, ja vitamiinivalmisteiden käyttöä suositellaan ympäri vuoden.
D-vitamiinin tiedetään vaikuttavan myös normaalin lihastoiminnan ylläpitämiseen. Hyvä lihaskunto on tärkeää, jotta voimme pysyä aktiivisina ja liikuntakykyisinä läpi koko elämän. D-vitamiinin riittävä saanti on merkityksellistä erityisesti iäkkäiden ihmisten lihaskunnolle. Hyvä lihaskunto auttaa osaltaan tasapainon hallintaan ja pienentää samalla kaatumisriskiä.
Runsaasti EPA:a ja DHA:ta sisältävien omega-3-rasvahappojen lisäksi Vesterålen's Omega-3:sta saat myös vastustuskyvylle, luustolle ja lihaksistolle tärkeää D-vitamiinia. Kahden kapselin normaaliannoksesta saat 5 µg D3-vitamiinia (100 % saannin vertailuarvosta).
EU:n hyväksymien terveysväitteiden mukaan D-vitamiini edistää muun muassa:
Lähteet: terveyskirjasto.fi, ruokavirasto.fi, vrn.fi
Onko ruokavaliosi tarpeeksi monipuolinen? Kuinka varmistat, että saat kaikki tarvitsemasi ravintoaineet? Laadimme listan tärkeimmistä vitamiineista ja niiden lähteistä.
Lue lisää
Kesän kääntyessä syksyyn valoisa aika vähenee. Samalla heikkenee myös kehomme D-vitamiinivaraston luonnollinen täydentyminen.
Kala on hyvää ja suositeltavaa ravintoa. Suomalaiset ravitsemussuositukset kehottavat nauttimaan kalaa eri kalalajeja vaihdellen 2–3 kertaa viikossa. Kala on oivallinen proteiinin lähde ja sisältää lisäksi hyviä monityydyttymättömiä rasvoja ja D-vitamiinia.
Omega-3-rasvahapot nousevat toistuvasti esiin erilaisten terveystutkimusten yhteydessä. Mitä ne oikeasti ovat, miksi tarvitsemme niitä ja mistä niitä saa?
Sydämen hyvinvointiin kannattaa kiinnittää huomiota, vaikkei minkäänlaisia oireita olisikaan, onhan koko elimistömme riippuvainen sydämemme toiminnasta. Terveillä elämäntavoilla ja liikunnalla on merkityksensä, mutta hyvillä ravintoainevalinnoilla pystyt myös vaikuttamaan sydämen hyvinvointiin. Huolehtimalla riittävän terveellisistä elintavoista läpi elämän, säilyy sydämesi toimintakuntoisena pitkään.
Jos sinulla on kampanjakoodi, kirjoita se tähän kenttään.
Kampanjakoodi ei ole käytössä. Tarkista vielä.